· 

Shout out to Genkse Shtijl

Hasselt staat al jaren bekend als de Stad van de Smaak. Tegenwoordig krijgt Hasselt hierin enigszins concurrentie van Genk. Deze vroegere mijnstreek kreeg door de jaren heen immers het imago Stad van de Shtijl te zijn. Let op, "shtijl" is hier geen schrijffout. Het maakt deel uit van de Genkse slang.

 

Student/ondernemer Rico Panvini wist zijn stempel op de stad Genk te drukken door een brand (Genkse Shtijl) te creëren rond deze Genkse slang.  De manier waarop hij gebruik maakt van bepaalde content om een brand te creëren is zo simpel en ingenieus tegelijkertijd, dat wij als content creators dit willen aanmoedigen met een dikke vette shout out in onze writer's blog.

WA MAKE? SHTIJL MAKE!

Zoals hierboven vermeld wordt, behoort het woord "shtijl" tot de Genkse slang. Zo ook "wa maken" wat zoveel betekent als "wat ben je aan het doen".

Genkse slang is een straattaal waarin de multiculturele kant van Genk perfect weerspiegeld wordt. Deze slang is namelijk ontstaan in de Genkse arbeiderswijken rondom de vroegere mijnsites. De arbeiderswijken stonden beter bekend als de "cités". Hierdoor wordt vaak naar de slang verwezen als het citétaaltje. 

 

De oorspronkelijke bewoners van deze cités waren migranten uit Zuid-Europa (vnl. uit Italië) die naar Genk verhuisd waren om er in de mijnen te komen werken. Al deze migranten zorgden voor een mengelmoes aan culturen waartussen een heel apart taaltje ontstond met heel wat Italiaanse en Spaanse klanken erin. De nieuwe generatie Genkenaren begon dit citétaaltje stilaan over te nemen en tegenwoordig zit het helemaal verankerd in de Genkse gemeenschap.

VAN GRAP TOT BIG BUSINESS

Rico Panvini, student visual styling aan de LUCA School of Arts en freelance videomaker, groeide op in Zwartberg (Genk) en heeft zelf Italiaanse roots. De eerste sweater met het opschrift "vol shtijl" kwam er door een samenwerking met lokaal artiest Fonzy Fons. Deze sweater was vooral een ludieke link naar de taal die de Genkse rapper gebruikt in zijn lyrics.

Echter, toen Rico een jaar later voor een vriend een nieuwe trui ontwierp met de quote "palettekop", ging de foto ervan zowat viraal op Facebook.

Dit liet ook de stad Genk niet onberoerd. Zij zagen een mooie opportuniteit om de creatieve ondernemingszin van Rico aan te moedigen via hun concept "Stadfabriekjes" en boden hem een pand aan. Zo werd de pop-up store van Genkse Shtijl een feit. Inmiddels is het de langstlopende pop-up in Genk. 

VAN FABRIZIO TOT THEO FRANCKEN

Via zijn brand weet Rico op sublieme wijze in te spelen op wat er leeft, niet alleen in de straten van Genk maar ook ver daarbuiten.

Waar er op Temptation Island door 10 wellustige vrijgezellen gestreden werd om het hart (en bed) van de koppels te veroveren, zag Rico een hype geboren worden met de introductie van het woordje kleurplaat. Hij liet het woord op shirts drukken, 

Fabrizio & Pommeline showden de shirts op social media en zo was kleurplaat niet langer een scheldwoord maar een succesverhaal. 

Inmiddels liet ook Theo Francken zich verleiden tot het dragen van één van Rico's sweaters en plaatste er zelf een foto van op zijn FB-pagina. 

MERCHANDISE

Dankzij zijn neus voor trends én zaken, kon Rico het merk uitbreiden met merchandise als petten, GSM-hoesjes en schoolgerief. 

Het schoolgerief staat vol met uitspraken die niet enkel typerend zijn voor de Genkse slang maar die ook perfect passen binnen de schoolmuren. Hiermee toont Rico nog maar eens aan hoe sterk hij is in het creëren van content. 

Dit zie je trouwens ook meteen wanneer je een bezoekje brengt aan de website van Genkse Shtijl. Je aanmelden voor een nieuwsbrief was nog nooit zo plezant. 

Wij zijn dan ook grote fan van zijn brand en hopen dat hij het in de toekomst nog verder zal kunnen uitbouwen. 

Iwrite4U - blog - Genkse Shtijl - sweater - palettekop
Iwrite4U - blog - Genkse Shtijl - pet - Wa make
Iwrite4U - blog - Genkse Shtijl - Fonzy Fons - sweater - mééh
Iwrite4U - blog - Genkse Shtijl - Fabrizio & Pmmeline - kleurplaat - shirt
Iwrite4U - blog - Genkse Shtijl - Theo Francken - viehs shtijl - sweater

Reactie schrijven

Commentaren: 0