· 

De 5 W's voor een markante motivatiebrief

de 5 W's van een motivatiebrief

Motivatiebrieven schrijven is een beetje vergelijkbaar met het scheren van je benen. Het is niet leuk om te doen en er kruipt ook best wel wat tijd in (zeker wanneer je een berenpelske hebt als yours truly). Maar het levert je wel wat op. Want het eindresultaat zorgt ervoor dat je je zelfzekerder voelt waardoor anderen jou ook gaan zien als iemand vol power en pit. Dat is uiteindelijk ook het doel van de motivatiebrief. De lezer ervan te overtuigen dat jij de kip bent met het gouden ei. Met die kip willen ze gegarandeerd face-2-face kakelen. Slim en strategisch schrijven is dan ook de boodschap. Hoe je dat het beste aanpakt? Met de 5 W's, nl. Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer. Deze 5 W's vormen de basis van zowat elke tekst. Ook die van een goede motivatiebrief.

Hoe je ze gebruiken kan bij het opstellen van je motivatiebrief zal ik je verklappen in deze blog. Want een vrouw die goed voorbereid is, weet wat ze waard is!  En laat dat nu net één van de basisvereisten zijn voor je sollicitatie én motivatiebrief.

Wie ben je?

In de brief zal je jezelf zo moeten voorstellen dat de selectieverantwoordelijke kan inschatten of je past binnen de bedrijfscultuur en binnen het team. Een beetje zoals Tinder, maar dan zonder dickpics en oneerbare voorstellen (liever geen #metoo affaire nog voor je ergens aan de slag gaat). Ik bedoel alleen maar dat je voor de WIE jouw beste features in de verf moet zetten, zoals je dat met je kleding doorgaans ook probeert te doen. Overdrijven en liegen lijken misschien ideaal om je hierbij een jumpstart te geven maar hebben het averechts effect.

 • Leg de focus op eigenschappen en vaardigheden die van jou de geschikte kandidaat maken. Zo zal je voor een functie van event manager eerder willen benadrukken dat het jouw talent is om out of the box te denken en ga je niet zozeer jouw skills in hoofdrekenen in de spotlight zetten.
 • Omschrijf wat voor type collega jij bent.
  • Ben jij bijvoorbeeld een pientere problem solver die het hoofd koel kan houden tijdens elke shitstorm en steeds strategische keuzes weet te maken, zoals El profesor van La casa de papel?
  • Of kan je jezelf terugvinden Naïrobi haar focus en kalmte en hoe ze anderen weet te motiveren het onderste uit de kan te halen?
  • Of ben je eerder een stille denker die achter een computer tot leven komt zoals Rio?

Heb je hier moeite mee? Dan raad ik je aan om een avondje te brainstormen met vrienden of familie. Zij kennen je vaak zo goed dat ze snel en zeer concreet jouw ultieme vaardigheden kunnen vastpinnen.


Schets van El profesor - bron Pinterest
El profesor _ La case de papel
Schets van Naïrobi door Alba Flores
Naïrobi - La case de papel
Schets van Rio door Muma Art
Rio - La casa de papel

Wat is je doel?

Heb je tijdens de job jacht al eens durven nadenken over jouw langetermijndoel?

 • Wat voor functie wil je hebben binnen dit en 5, 10 of zelfs 15 jaar?
 • Wat is voor jou belangrijk binnen een job en binnen het bedrijf waar je werkt?
 • Welke kansen wil je van het bedrijf krijgen?

Het lijkt misschien absurd om al zo ver in de toekomst te moeten kijken maar je kan het vergelijken met het lopen van een marathon. Een topsporter die vijftien jaar lang op het hoogste niveau gezwommen heeft, kan daarom nog geen marathon uitlopen zonder daar ook eerst intensief voor te trainen. Heb je écht nog geen idee waar je wil staan over 5 jaar? Dan zoek je best een baan met een gevarieerd takenpakket waarmee je tal van skills kan aanscherpen waardoor je later nog wat keuzemogelijkheden zal hebben.

De WAT hoef je niet standaard te verwerken in je brief. Afhankelijk van de functie of de bedrijfsvisie kan het wel een slimme zet zijn om dit soort info te vermelden.

Weet ook dat er tijdens een selectiegesprek al eens naar gevraagd wordt. Dit voor jezelf uitpluizen is dus sowieso een aanrader. Bovendien helpt het jou om tijdens het selectiegesprek gericht vragen te kunnen stellen aan de recruiter(s) in functie van jouw vereisten en doelstellingen. Je kan zelfs vragen om de dingen die voor jou het belangrijkst zijn, te laten opnemen in de arbeidsovereenkomst indien dit er niet standaard in vermeld wordt. Zo vermijd je:

 • later voor onaangename verrassingen te komen staan op de werkvloer;
 • valse beloftes van je (toekomstige) werkgever;
 • in een dead-end job terecht te komen waar je te ambitieus voor bent.

Waar heb je praktijkervaring opgedaan?

Stel je wil een lash lift. Dan ga je liefst ergens waar één van je vriendinnen of collega’s ook al is geweest en je dus weet welk resultaat je kan verwachten. Je baseert je graag op een referentie en gaat het liefst bij iemand die al wat ervaring heeft.

Omgekeerd wil een bedrijf waar jij solliciteert ook graag weten of ze iemand kunnen bellen om te informeren naar de praktijkervaring die jij in je handtas hebt zitten. Schudt die handtas trouwens maar eens goed leeg want onder de noemer ervaring valt veel meer dan je denkt:

 • Stage: Misschien heb je tijdens je opleiding tot MUA wel stage gelopen bij een fotograaf;
 • Vrijwilligerswerk: Wie weet heb jij je zondagen in het rusthuis doorgebracht als vrijwilliger;
 • Studentenjob: Dankzij een studentenjob in een kledingwinkel toon jij aan dat je een gevoel voor mode hebt, ervaring met het omgaan met klanten en dat je weet hoe de retailsector in elkaar zit;
 • Studentenclub of jeugdvereniging: Als voorzitter van een studentenclub behoorde er héél wat meer tot je takenpakket dan alleen maar wat feesten. Denk maar aan plannen, organiseren en uitvissen welke wetgeving in acht genomen moest worden.

Waarom wil je de job?

Het antwoord op die vraag is voor jou misschien voor de hand liggend. Maar kan je het ook concreet omschrijven? Sterker nog, weet je er een extra twist aan te geven dat het een WIN-WIN situatie wordt waarbij niet alleen jij maar ook het bedrijf er beter van zal worden?

Want eerlijk is eerlijk, het selecteren van de juiste kandidaat vergt waanzinnig veel tijd en energie. Als bedrijf neem je dan ook liever niet het risico van iemand aan te nemen die er maar op los heeft gesolliciteerd om toch maar een baan binnen te halen. Zo iemand is er vaak binnen de kortste keren alweer vandoor. En dan kan je als bedrijf van voor af aan herbeginnen. Daarom is het erg belangrijk dat je duidelijk kan aangeven waarom je voor die specifieke functie solliciteert en waarom je voor hun bedrijf wil werken

Quote - Do it with passion or not at all via Pinterest

Wanneer kan je beginnen?

Wordt er in de vacature aangegeven dat ze iemand zoeken die onmiddellijk kan starten? Dan heeft het weinig zin om je tijd en energie in de sollicitatie te steken als je weet dat je nog een opzegperiode moet doorlopen van minstens 3 maanden. Wordt er in de vacature niet gesproken over de termijn waarbinnen je zou moeten starten maar ben jij wel meteen beschikbaar? Dan is het slim om dit al in jouw motivatiebrief te vermelden. Het is echter geen verplichting het op te nemen in je brief. Ik zou het daarom weglaten als je nog een lange opzegperiode voor de boeg hebt.

Weet je zelf eigenlijk niet hoe het zit met een eventuele opzegtermijn? Dan raad ik je aan het na te kijken vooraleer je op gesprek gaat. Zo zien ze dat je voorbereid bent en al hebt nagedacht over de volgende stappen.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0