· 

Taalfouten : misdrijf vs vermakelijk

Val jij ook over elke schrijffout die je tegenkomt? Of ben jij juist degene die zich systematisch schuldig maakt aan zulke slippertjes? Lees dan zeker even deze blog! Hierin probeer ik niet alleen enkele vaak voorkomende fouten de wereld uit te helpen maar probeer ik jullie ook aan te moedigen om de dingen wat meer te relativeren dankzij enkele hilarische voorbeelden. 

 

MONSTRUEUS MISDRIJF

Wie schrijft met passie heeft vaak geen greintje compassie voor al wie fouten maakt tijdens het schrijven. Vooral spelfouten of een foutief gebruik van -t, -d of -dt aan het einde van een werkwoord vormen vaak een doorn in het lodderend oog van zulke taalfanatics. En toch komen we zulke "fails", zonder het te proberen, zonder ons er überhaupt tegen te kunnen verweren, dagelijks tegen. In de krant, op social media, in de supermarkt, in onze mails....

 

Hieronder volgen een aantal vaak voorkomende fouten. Wat is er nou fout aan en hoe moet het dan wel?

VAAK VOORKOMENDE FOUTEN

mond-op-mond vs mond-tot-mond

Iedereen weet wel dat de juiste term mond-op-mond is wanneer het gaat over een reanimatietechniek (nl. mond-op-mondbeademing) maar verwarring alom als het gaat over het maken van reclame door de consument zelf.

 

Door de verwarring ontstaat er plots een zeer intieme (en onconventionele) wijze van reclamevoering, waarbij men de monden met elkaar moet verenigen en zo mond-op-mondreclame (soms ook mond-aan-mondreclame) kan maken.

 

Nochtans is het simpel te onthouden: de reclame (of het woord) gaat van mond tot mond, bijgevolg is de juiste term mond-tot-mondreclame.

SOS: 'zowiezo', 'zo-wie-zo', 'sowiezo', 'zowieso', 'sowieso'

Een woord dat je vaak ziet passeren op social media maar dat slechts zelden correct gespeld wordt. Begrijpelijk, want het klinkt oer-Vlaams waardoor je zou denken dat de 2 beste opties 'zowiezo' en 'zo-wie-zo' zouden zijn. Niet dus. Het woord werd geleend van het Duits en daardoor is de enige correcte schrijfwijze 'sowieso'. 

onmiddelijk of onmiddellijk

In mijn tijd was dit woord een vaste waarde in elk dictee. Maar goed ook want hierdoor staat de schrijfwijze ervan in mijn geheugen gebrand. Voor wie dit niet zo evident is, hier een woordje uitleg. 

 

Het woord 'middellijk" wordt tegenwoordig nog amper gebruikt maar is wel degelijk een op zichzelf staand woord. Dit in tegenstelling tot ogenblikkelijk en afschuwelijk die samengesteld werden uit een grondwoord en het achtervoegsel -lijk waarbij er nog een -e werd toegevoegd om de uitspraak te vergemakkelijken.

 

Middellijk betekent: impliciet, indirect, via een omweg, door een middel. Als dat middel niet in de weg zit, is iets wél rechtstreeks of onmiddellijk wat je dus met 2 d's en dubbele -l schrijft

Je kan het volgend ezelsbruggetje gebruiken: Dikke Duiven Luieren Liever.

jou / jouw

Wil je weten wanneer er een -w aan het woord jou toegevoegd moet worden en wanneer niet, onthou dan het volgende:

  • jou is een persoonlijk voornaamwoord en staat los in de zin. Bijvoorbeeld: Ik wil jou graag beter leren kennen
  • jouw is een bezittelijk voornaamwoord waarmee je wil aanduiden wie de eigenaar is. Het is dus altijd verbonden met een ander woord in de zin. Bijvoorbeeld: Ik ben jaloers op jouw zangtalent.

VERMAKELIJKE VOUTJES

taalvoutjes

Om in schoonheid, of in dit geval met hilariteit, af te ronden, wil ik jullie graag onderdompelen in de wondere wereld van Taalvoutjes.  

 

In 2012 kreeg Vellah Inger het lumineuze idee om typo's en andere uitschuivers te verzamelen en te voorzien van heerlijke commentaar. Zo ontstond taalvoutjes, een website waar je gegarandeerd van gaat schaterlachen.

 

Hiernaast kan je alvast enkele van mijn favorieten terugvinden.

Iwrite4U - taalvoutjes - taalfouten - spelfouten
Iwrite4U - taalvoutjes - taalfouten - spelfouten

Reactie schrijven

Commentaren: 0