· 

Wat is writer's block eigenlijk

Gewapend met een hoofd dat overloopt van de ideeën, tijd om ze uit te werken, zin om eraan te beginnen... word je plots gegijzeld gehouden door een onverbiddelijk blanco blad dat voor geen letter wil zwichten. Writer's block. Dé schrik van elke schrijver. Door meer inzicht te krijgen in dit fenomeen, kan je deze vijand tot "frenemy" maken. Je kan deze writer's blog dan ook een beetje als jouw bondgenoot tegen writer's block beschouwen. 


OORZAKEN WRITER'S BLOCK

Waardoor bevriest je brein bij momenten en word je zo herleid tot een soort zombie zonder enige inspiratie? Voor iedereen die worstelt tegen writer's block is dit dé vraag van 1.000.000 . En eigenlijk is het antwoord heel simpel. Er zijn namelijk 4 vaak voorkomende factoren  die een rol kunnen spelen (of zelfs een team kunnen vormen) tijdens een writer's block.

ANGST

Als schrijver ben je doorgaans begiftigd met een levendige fantasie. Waar zouden al die verhalen anders toch maar vandaar komen? Helaas zorgt dat er ook voor dat je nogal snel geneigd kan zijn allerlei scenario's te bedenken omtrent je persoonlijke situatie. En die zullen heus niet allemaal even rooskleurig zijn. Wat als je de deadline niet haalt? Wat als ze je werk als slechts een afkooksel van de literatuur beschouwen? Wat als je (werk) niet goed genoeg blijkt te zijn?

Door jezelf zulke vragen te stellen kan er (onbewust) angst ontstaan. En angst kan een verlammend effect hebben, zowel fysiek als mentaal. Beste manier om deze angst te verslaan is to face your fear. Dat kan onder andere via een braintraining techniek free writing genaamd,  een topic waar we wat meer over zullen vertellen in een volgende blog met tips&tricks om writer's block te overwinnen like a champ.

PERFECTIONISME

Ofschoon perfectionisme in bepaalde omstandigheden een prachtige eigenschap kan zijn, kan het je op andere momenten juist de das om doen. Met betrekking tot een writer's block komt het eigenlijk op het volgende neer: timing is everything. 

Je moet nl. niet meteen bij de eerste draft een Nobelprijswaardig verhaal willen schrijven. Gun jezelf tijd en ruimte om perfectie te creëren. Belangrijk om hier in je achterhoofd te houden is evenwel: wie niets geschreven heeft, zal ook nooit een Nobelprijs kunnen winnen. Dus niet twijfelen of het wel goed genoeg zal zijn, gewoon neerschrijven die hersenspinsels! Editen volgt later.

UITSTELGEDRAG

"Nog één aflevering en dan begin ik eraan." We steken de schuld graag op Netflix maar als we eerlijk zijn, hebben we het toch aan onszelf te danken. 30 min. worden uitgebreid naar 45 min. (want de hond moet ook nog even naar buiten) en die minuten tikken al snel verder naar de volle 60 min. die er in een uur zitten (want nog vlug even de krant lezen) en voor je het weet is het 16u en heb je nog niets geschreven. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat schrijven gebonden moet zijn aan een strikt schema. Maar wanneer je merkt dat ontspanning overhelt naar uitstelgedrag, dan kan je je best afvragen of dit niet voortkomt uit de 2 voorgaande factoren. They might be ganging up on you trying to win this writer's block...

AFLEIDING

Last but definitely not least... Ook afleiding kan een rol spelen in writer's block. Dit hangt natuurlijk een beetje af van je persoonlijkheid. Ben je iemand die het liefst in stilte werkt dan ga je allicht uit jezelf de rust opzoeken alvorens je begint te schrijven. Maar misschien ben je juist iemand die beter gedijen kan in een omgeving waar een zekere dynamiek heerst. Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen prikkels die je weten te stimuleren enerzijds (zoals bijv. muziek) en prikkels die voor verstrooiing zorgen anderzijds (zoals bijv. social media). Om erachter te komen of je niet teveel getriggerd wordt tijdens het werk, kan je een lijstje maken van alles wat stimulerend werkt voor jou. Probeer alle triggers uit je omgeving die buiten dit lijstje vallen te verwijderen of alleszins tot een minimum te beperken tijdens je werk.

WRITER'S BLOCK OVERWINNEN

Ben je benieuwd hoe je writer's block kan verslaan? In een volgende blog geven we je graag wat tips & tricks die je hierbij kunnen helpen. Kom dus geregeld even langs op onze blog en loop dit waardevolle advies niet mis. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0